Resnična cena poceni šopinga

Categories Blog, Featured

Te dni se je, po pričakovanju, največ govorilo o odprtju Primarka, tekstilnega velikana, ki je končno prišel tudi v Slovenijo. Narod se je razdelil na dvi fronti: nakupovalne entuziaste, ki so v nizkem štartu čakali na svoje natikače za par eurov in moraliste, ki so nad vsem skupaj vihali nos in nas poučevali o otrocih iz Bangladeša.

Sama sem šla v Primark že večkrat, predvsem v Londonu in Grazu in ob tem me je za začetku vsakokrat prešinil čuden občutek ob pogledu na etikete s ceno. Kako za vraga je mogoče, da nekdo plača surovine, delovno silo, pakiranje, prevoz, prostor, prodajalce… za ceno 2€, kolikor stanejo na primer nogavice? Nerada sem hinavka in prav iz tega razloga sem se odpovedala živalskim vrtovom, trenutno sem spet na poti k temu, da dokončno opustim meso, v Primark pa bom še šla. Zakaj?

Ker si mečemo pesek v oči če mislimo, da ostala oblačila, ki jih nakupimo v H&M, Zari, Kiku, Gucciju itd. šivajo dobre vile iz mačje preje. Edina razlika je v poslovnemu modelu trgovine, ki se je v dotičnem primeru fokusirala na dostopnost. Njihov nastanek verjetno ne izgleda kot tovarna Šešir iz Škofje Loke ali Murin obrat, se pa Primark zavezuje, da so delavci plačani pošteno in delajo v dostojnih pogojih. Prav tako že veliko dlje, kot je bilo to obvezno, ne ponuja plastičnih vrečk ampak kartonaste, vsa neprodana oblačila donira humanitarni organizaciji in za barvanje ne uporablja okolju škodljivih sredstev. Sama imam iz Primarka stvari, stare po 2 in več let, ki so čisto super in nosljive, tako da zame to ni nič “hitrejša” moda, niti kvaliteta ni toliko slabša, da bi jih bila prisiljena zavreči hitreje kot ostale znamke. Čisto rade volje sicer verjamem, da ima Versace boljše materiale, ampak hkrati sem tudi prepričana, da tisti, ki ga kupujejo ne nosijo oblačil iz prejšnjih sezon, tako da na koncu planet Zemlja in Uzbekistanski otroci ne profitirajo prav veliko 😆

Če ste ob vsem tem še vedno odločno zmajali z glavo in ste trdno prepričani, da vaša noga ne bo prestopila praga take bogokletne ustanove, je to vaša pravica in priznam, ste zame praktično svetnik – toda samo v primeru, da imate v trenutku, ko to berete, na sebi oblačila, ki ste jih ročno nakvačkali ali zašili sami, čevlje iz recikliranih materialov, nimate v lasti usnjene torbice ali usnjenih sedežev in ročno pridelujete lastne kozmetične produkte, ki niso spravljeni v plastiko. To, da ne jeste mesa in mlečnih izdelkov je tako verjetno samoumevno, ker se s pomočjo živinoreje dokazano naredi več škode planetu kot s katero koli proizvodnjo, ne?

Vse lepo in prav torej v teoriji, žal pa živimo v svetu, kjer je praksa drugačna. Z ležanjem po tleh pred na novo odprlo trgovino ne bomo spremenili sveta, lahko pa vsak naredi nekaj pri sebi, s čimer lahko pripomore k lepši prihodnosti vnukov, pravnukov… Sama imam v omari še vedno oblačila, stara tudi po več let, ker kupujem stvari, ki niso izrazito vezane na trenutno modo in vem, da jih bom lahko ponosila tudi drugo leto. Nisem nek modni blogerski guru in nikoli ne bom, zato si lahko privoščim, da hodim po svetu malce démodé 😜 Sem pa človek in se stvari seveda tudi naveličam ali jih ponosim – takšne VEDNO dam naprej tistim, ki si jih ne morejo privoščiti, najbolj obrabljene pa recikliram. V HM-u naprimer ponujajo zbiralnike za odpadna oblačila, v zameno pa dobite bon za popust. Vsa otroška oblačila, ki sta jih prerasla, krožijo med mojimi prijateljicami, tako da bodo konkretno odslužila svojemu namenu.

Bistvo problema zame ni to, da kupujemo poceni, težava je nastane, ko kopičimo stvari, ki jih sploh ne potrebujemo, zaradi nizke cene. Če ne boste pokupili bedarij, ki bodo v parih mesecih pristale v mešanih odpadkih, ampak boste zavili tja in nabavili stvari, ki bi jih tako ali drugače potrebovali, bi pa zanje drugje plačali konkretno višjo ceno, mislim, da bo vaša duša varna pred 9. krogom pekla 😉

 

Se beremo kmalu,

L. ❤️

 

*Da ne bo dvoma, te objave NI sponzoriral Primark!*

Share ❤️

6 thoughts on “Resnična cena poceni šopinga

  1. Bravo. Ravno danes sem v Grazu nakupila dve velikanski vreči. Za slabih 200€ sem oblekla vse štiri za poletje in ni mi žal. Juhu. Želim vam dolgo, vroče, nepozabno poletje.

    1. Jaz sem za 150€ dobila dve polni vreči, oba otroka sta oblečena, pa celo midva sva prišla na vrsto – win win! 🙂 Enako ❤️

  2. Lara, odlično, se podpišem pod zapis! Spremljam različne bloge in ob nekaterih objavah ali insta story-ih sem se direkt nasmejala – moralizirali so najpogosteje tisti, ki imajo pred svojim pragom najmanj pospravljeno.

    Pa lep vikend, uživajte v toplicah 😊😊

    1. Ja, mene je tudi to zmotilo, pa zanimiv vzorec je bil, da so naenkrat postale zaščitnice Zemlje točno tiste blogerke, ki niso dobile vabila na otvoritev 😆 Ampak ja, kot sem napisala, sprejmem kritiko, ampak od tistega promila brezmadežnih, ne pa nekoga, ki na Appla natipka nekaj, kar se sliši učeno 🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.