En deci mleka, prosim!

Categories Blog, Featured

Moje razmerje z dojenjem je vse od Julije nekako ljubezensko-sovražno, po eni strani vem, da je najboljša za dojenčka, po drugi pa je vsaj v mojem primeru, resnično mučno. Po prvem porodu sem bila najprej brez mleka, nato sta sledila dva mastitisa in Julijina dojilna stavka, ki naju je pripeljala do stekleničke, zato je tokrat prve dni izgledalo vse čisto pravljično. Mali se je po šolsko prisesal že v porodni, ves čas sva izvajala stik koža na kožo in mleka je bilo toliko, da sem ponoči morala preoblačit mokre pižame… edini “minus”? Bil je praktično neodložljiv, če zize ni imel v ustih jo je moral vsaj vonjati, drugače je nastala čista histerija, posledično pa ga ni smel niti 5 minut držati kdorkoli razen mene. Navezanost na mamo, toplina, najboljše mleko… vse to je super in prav, ampak ko tri mesece ne moreš niti normalno na stranišče, hkrati pa si vsak dan po 8 ur in več sam z dvema otrokoma (s tem da te tudi starejša še vedno močno potrebuje) pač začneš iskat rešitve.

Tristan se je prva dva meseca redil v povprečju po 50g dnevno, kar je nad povprečjem, pa je bil vseeno stalno priklopljen in jokal, kot da je najbolj sestradano bitje sveta. Baje so pokazatelj samo polne pleničke in teža, zato nisem niti pomislila, da ne bi bil sit, pa tudi kategorično je zavračal vse stekleničke, meni pa je šlo že dnevno na jok od obupa. Če je spal 20 minutk v kosu sem bila presrečna, kaj več mi je uspelo iztržiti samo v premikajočem se vozičku ali avtomobilu, doma pa je tulil takoj, ko sem ga dala iz rok. Sem močno proti izjokavanju, ampak priznam, da sem se znašla v tako brezizhodnem položaju, da sem dejansko razmišljala o teh možnosti. Med brskanjem po tujih člankih sem naletela na nasvet, naj mame dojenčkov, ki zavračajo cuclje, poskusijo s stekleničko znamke, ki je najbolj podobna materini bradavici in ob naslednjem obisku bližnje trgovine, ko sem se spomnila na namig sem se odločila poskusiti srečo. Zavila sem še v bližnjo lekarno po pločevinko adaptiranega mleka Novalac AC, ker se je super izkazal že pri Juliji in preprečuje krče, zato je bil moja edina logična izbira in doma zvečer po podoju namešala prvih 90ml. Popil je sicer le malo več kot polovico, je pa takoj zatem zaspal tako trdno, da sem se dejansko lahko brez težav odplazila stran, kar je bila prej misija, ki je znala trajati tudi po eno uro! Ker sem ugotovila, da zadeva očitno dejansko deluje, sem se odločila tudi čez dan stestirati teorijo, da je kljub lepemu naraščanju teže še kar lačen in proti popoldnevu, ko je tisti jutranji naval mleka usahnil sem ponovno dodala stekleničko, saj je bil po podoju še kar razdražljiv. Tokrat je popil celotno vsebino, nato pa lepo mirno zadremal v zibki sredi dnevne sobe. Je možno, da sem imela rešitev ves čas pred nosom, pa je nisem pograbila zaradi teorij, da mleka ob povpraševanju pač ne more primanjkovati in svoje trme, da bom tokrat pač polno dojila? Je bil ves ta čas moj dojenček samo malce lačen, ne pa tako zelo neodložljiv?

Marsikdo ima do adaptiranega mleka predsodke, ampak zase lahko mirno in brez kančka slabe vesti rečem, da me je že drugič rešilo. Odkar po potrebi dodam stekleničko imam, brez pretiravanja, praktično drugega otroka. Po večernem podoju in dodatku kot ura točno, ob 19.30 zaspi kot top, ponoči mu okoli 5h zjutraj dam Novalac nočno formulo in takoj ko poje lepo zaspi dalje do 7h zjutraj, čez dan pa tudi spremljam njegovo obnašanje in do tistih hudih izpadov niti ne prihaja več, saj se očitno končno do sitega najè. Julija je bila polno dojena samo prvi mesec, pa je zdrava kot ribica (trkam!), v skoraj dveh letih dlje od nedolžnega kašlja nismo prišli, poznam pa ogromno primerov, ko je bilo ravno obratno, zato verjamem, da so teorije o takih povezavah zastarele in po nepotrebnem obremenjujejo mamice, ki so prisiljene poseči po AM. Če bi imela možnost izbire, bi vsekakor veliko raje videla, da bi oba dojila, saj je materino mleko za dojenčka brez dvoma najboljše – sem se pa pri Juliji naučila dragocene lekcije, da ne rinem več z glavo skozi zid. Ker bosta imela oba otroka veliko več sitih želodčkov in mirne mame, kot pa od živčne razvaline, obremenjene z mililitri.

L. ❤️

*Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Medis d.o.o.*

Share ❤️
 • 76
  Shares

8 thoughts on “En deci mleka, prosim!

 1. Lepo napisano! In tudi podpora vsem mamicam, ki niso mogle oz. ne morejo polno dojiti.
  Tudi jaz sem se pri prvem otroku mučila z dojenjem, sama sebe obsojala, da sem slaba mama, ker otroka ne morem polno dojiti oz. mleko ni bilo dovolj nasitno. In si tega nisem priznala. Pa sem vztrajala,črpala, jokala se sekirala. In na koncu sem popustila in začela dodajati AM in otrok je bil sit in zadovoljen, jaz pa tudi. Sedaj sem drugič noseča in če ne bo steklo dojenje, brez slabe vesti bom dala AM. In raje uživala v teh lepih trenutkih z otrokom, kot pa jokala ker ne morem dojiti. Ker to je za nekatere smrtni greh, če mama ne doji.
  Moja hčerka je pila Novalac do 2.5 leta in ji nič ne manjka. Je danes zdrava i velika punca.
  Koliko pa ima nekdo močen imunski sistem pa mislim da je bolj gensko pogojeno, kot pa z dojenjem. Ker potem dojeni otroci nikoli nebi bili bolani pa ni ravno tako.
  Rada berem tvoje objave in si res super punca/ženska.

  1. Važno je, da so želodčki polni. Na svetu je še ogromno načinov, s katerimi lahko izkazujemo ljubezen svojim otrokom! ❤️

 2. Zdravo,

  Sem komaj cakala na clanek o AM. Namrec imam 2 mesecnega sincka ki se polno doji, zadnje case je zelo razdrazljiv da vcasih podvomim ali imam zadosti svojega mleka ali pac nimam kvalitetno mleko in da je to tudi razlog dase zelo hitro zbuja. Odlocila sem se da bom probala zvecer dodat AM kot poskus ce se bo stanje izboljsalo. Upam da ni vse skupaj marketingska zadeva od Novalaca in da bom svojo odlocitev obzalovala ker se bojim da bo potem zavracal moje mleko in zelel samo iz steklenicke.
  Vse dobro zelim, Ivana.

  1. Živjo Ivana,

   tudi če prideš k nam domov lahko vidiš, da delam točno tako, kot je zapisano – torej ni niti ena beseda samo marketinška poteza ravno zato, ker čutim odgovornost do svojih sledilk. V Sloveniji pač nihče nima dovolj denarja, da bi kupil moje mnenje (če bi se pogovarjali o par sto tisoč € kot v tujini pa že mogoče – šala! 😜), zato delim le tisto, kar se pri nas res obnese. Tole je moja zgodba in upam, da pomaga še komu, ti pa svetujem, da vzameš cucelj z najmanjšim curkom, kajti bolj kot jim teče, hitreje se razvadijo. Pa srečno! ❤️

 3. Spomnim se tvojim muk z Julijo,tvojega strahu v porodnisnici. In spomnim se kako sem ti previdno dejala daj poskusi z AM.
  In ja AMEN na tvoj zapis. Kako zeli zelo se strinjam. Otrok ljubezen lahko dobi tudi drugace kot samo cez dojko. Žal nimamo vse tega daru da bi lahko dojile in HB obstajajo dobri nadomestki za materino mleko da nasi soncki pravtako lahko zrastejo v mlade in zdrave pobalinčke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.