Bazen misli / Otroška oprema / Predstavljeno

Vsi dobri možje

Danes sem imela zanimivo debato o sodobnemu pomenu božiča in praznikov na splošno – na eni strani zagrizen nasprotnik vsega kičastega, amerikanizacije, ki celo bojkotira prejemanje in dajanje daril in na drugi… no, jaz ? Vprašal me je, kaj meni pomenijo vsi te dobri možje, ki jih tako rada obeležujem v decembru, je to verski vidik, družinski ali nagnjenost k potrošništvu? Pri meni je to predvsem drugo, moja vizija popolnega božiča je zbrana družina, okrašen dom, super večerja in darila – za odrasle malenkosti, ravno toliko, da nekomu polepšaš večer ko z radovednostjo odpira lično zavit paket, za otroke pa pričakovanje prihoda samega Božička in navdušenje nad samimi zakladi, ki se skrivajo v škatlah.

Pri nas sta vedno nosila darila samo Miklavž in Božiček, kasneje smo pač praznovali novo leto. Miklavž je vedno prinesel malenkosti: mandarine, čokoladnega Miklavžka, kakšne nogavice in manjšo igračko, Božiček pa je bil tisti bolj radodaren. Moj letošnji cilj je, da otrokom ne bomo več kupovali igrač skozi celo leto in “kar tako”, temveč jih bosta dobivala samo za posebne priložnosti kot so rojstni dnevi, božič, miklavž, ali pa, ko se bosta z nečim res izkazala in si jih tako prislužila, saj ob tej poplavi vsega postajajo že čisto samoumevne in izgubijo ves čar. Tudi obstoječe bomo s selitvijo v novo hišo krepko presortirali in jih tri četrtine umaknili, potem pa na vsake toliko zamenjali, saj opažam, da se v poplavi vsega sploh ne osredotoča na eno samo stvar. Prve na seznamu za odpis so tiste, ki nimajo nobene dodane vrednosti in so v škatli samo zato, da delajo gnečo in jih lahko po petkrat na dan pomeče ven – vse svetlikajoče, plastične, tuleče zadeve, obdržali pa bomo knjigice in lesene interaktivne igrače.

Julija je ravno v fazi, ko je nora na knjigice, zato vedno iščem kakšne kartonke z velikimi sličicami, s pomočjo katerih se učiva besede, opazila pa sem, da se sama najbolj zamoti, ko ji dam lesene igrače, pri katerih mora razmišljati, naprimer škatla z odprtinami za lesene like, labirint s kroglicami, zlaganje kock… Druga stvar, na katero je nora so pliškoti, ampak z njimi se sploh ne igra, so pa obvezna oprema vsepovsod, z njimi spi, je, hodi na sprehode in tako dalje, je pa zanimivo, da ji je še posebaj všeč točno določen material. Izmed gore igrač bo vedno izbrala dve znamki, pa čeprav je otrok, ki še nima pojma, kaj piše na etiketi.

Če še nimate izbranih darilc za Miklavža, Božička ali Dedka Mraza pa hitro kliknite na tole objavo, kjer vas čaka še en super popust za meni najbolj luštno letošnje obdarovanje!

Ni komentarjev

    Oddajte komentar

    To spletno mesto uporablja Akismet za zmanjšanje neželene pošte. Preberite, kako se obdelujejo vaši komentarji .